Craciunul si Anul Nou sunt cele mai dorite și preferate vacanțe ale copiilor și adulților. Oamenii cumpără cadouri pentru cei dragi și se bucură de atmosfera de sarbatoare. Începând cu jumătatea lunii noiembrie, molidurile, ghirlandele și jucăriile decorează vitrinele. Dar nu toată lumea este la fel de fericită. Mulți oameni au o stare emoțională depresivă, cunoscută sub numele de depresia de sarbatori. Sentimentul unui miracol, ca și în copilărie, nu mai este acolo, iar emoțiile negative vin în locul lor, precum dezamăgire, amărăciune sau un sentiment de singurătate.

Ce este depresia și de ce se poate dezvolta înainte de sarbatori?

Astăzi, depresia este una dintre principalele boli umane. Mai mult de jumătate dintre locuitorii orașelor mari sunt supuși diferitelor sale forme. Viața într-un oraș mare este un factor puternic de stres în sine, deoarece o persoană trebuie să mențină un anumit nivel de viață și de consum. Ca urmare a muncii și a somnului insuficient și a odihnei, o persoană are emoții negative, precum iritabilitate sau apatie.

Depresia este adesea confundată cu o stare emoțională negativă pe termen scurt cauzată de factori externi sau interni, care poate trece cu ușurință după schimbarea gândurilor și a atenției de la un obiect deranjant la un nou cadru. In caz de depresie, starea durează mai mult de 2 săptămâni, iar vacanțele sau sportul nu mai ajută. Printre simptomele ei principale, se remarca oboseala constanta, apatia, starea de spirit sumbra sau anxioasa, lipsa de interes pentru hobby-uri, iritabilitate sau plans.

Înainte de Craciun si Anul Nou, nu toți locuitorii orașelor mari se simt entuziasmați și cred într-un miracol. Mulți sunt scufundați în cele mai neplăcute gânduri și griji.

Emoții negative înainte de sărbători

Pentru copii, Craciunul este cea mai preferata sarbatoare. Prezentările sunt ținute în școli și grădinițe, iar cadourile sunt distribuite. Adulții participă la evenimente corporative.

Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât mai puțin simte un miracol. Pentru mulți adulți, aceste sarbatori sunt zile normale care nu aduc ceva special. Prin urmare, ei nu au nicio emoție pozitivă. Dacă o persoană încă nu are o familie sau un partener, iar prietenii și rudele sunt departe, atunci senzația de amărăciune se poate intensifica.

Ca regulă, până la sfârșitul anului mulți lucrători rezumă rezultatele, scriu rapoarte, pregătesc prezentări, colectează documente legate de activitățile lor. E nevoie de mult timp și efort, așa că atmosfera de vacanță trece pe langa ei. Sărbătorile duc la mari costuri financiare, așa că mulți sunt tristi că nu mai au bani. După sărbători, persoana se întoarce la viața obișnuită, în care nu au loc minuni. În plus, în Romania, sărbătorile de Craciun si Anul Nou sunt adesea asociate cu o utilizare sporită a băuturilor alcoolice, dând doar o stare de euforie pe termen scurt și falsă. Alcoolul este deprimant și poate agrava starea depresivă a unei persoane.

Cum sa iesi din depresie?

Pentru oamenii care sunt supărați pe distracția generală înainte de sărbători, psihologii recomandă să facă ceea ce le place. Nu este necesar să urmăriți filme sau să participați la anumite evenimente doar pentru că “toată lumea o face”. Dacă acestea provoacă tristețe și sporesc senzația de singurătate, atunci ar trebui să vă gândiți la modul cel mai bun de evitat. O persoană poate vizita un teatru sau un muzeu, merge intr-o călătorie. Mulți cred că aceste sarbatori sunt zile obișnuite ale calendarului și se odihnesc. Alții, dimpotrivă, au o mare selecție de invitați.

Mulți așteaptă prea multe de la aceste sarbatori, dar așteptările nu sunt îndeplinite. Prin urmare, trebuie să acceptați faptul că nu toate așteptările pot fi justificate.

Pentru Romania și multe alte țări ale lumii, decembrie este cea mai întunecată lună a anului. Ziua se termină la ora 16.00, astfel încât corpul simte lipsa de lumină solară. Și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea depresiei. Dieta necorespunzătoare și o cantitate mare de alcool măresc și dorința de a sta pe canapea și de a nu face nimic.

Oamenii care sunt obișnuiți să fie activi in vacanțe, se întâlnesc cu prietenii, participă la evenimente interesante, se angajează în sporturile de iarnă, au mai puține sanse sa dezvolte depresie. Recrearea activă, care nu este legată de consumul băuturilor alcoolice și a alimentelor grase, consolidează sistemul imunitar și dă un impuls energiei înainte de a reveni la locul de muncă.

Motivele depresiei înainte de sărbători pot sa fie probleme de familie, boală, conflicte sau probleme la locul de muncă. Plăcerea vacanței este adesea umbrită de volumul de muncă excesiv la locul de muncă și de mulțimea mare de oameni din magazine.

Pentru a nu întări starea de spirit nefavorabilă, este necesar să se reducă așteptările exagerate ale vacantei. La urma urmei, o vacanță nu este doar un număr mare de persoane. Poate fi o vacanță liniștită pentru un cerc îngust de oameni apropiați sau chiar de o persoană.