Hepatita G este o boală infecțioasă insuficient studiată, caracterizată prin dezvoltarea unei reacții inflamatorii în celulele hepatice, datorită efectului asupra corpului unei flori vii specifice. Cele mai caracteristice manifestări clinice în acest proces patologic sunt icterul și un sindrom de intoxicație generală semnificativ pronunțat. Această infecție nu provoacă aproape nicio complicație. Cu toate acestea, uneori poate apărea fulminant cu apariția insuficienței hepatice acute, a sindromului trombohemoragic sau a encefalopatiei hepatice.

Pentru prima dată, agentul cauzator de hepatită G a fost izolat în 1967. Medicul american George Barker s-a confruntat cu o leziune infecțio-inflamatorie a ficatului, care nu a fost asociată cu niciun virus cunoscut anterior. Cu toate acestea, investigarea agentului cauzal în detaliu s-a întâmplat abia in anul 1995, când au fost introduse metode de diagnostic genetic în practica medicală. Se observă că bărbații cu vârsta de până la patruzeci și cinci de ani se confruntă cel mai adesea cu o astfel de boală.

Această patologie apare rar în formă de monoinfecție. Acest lucru sugerează că procesele inflamatorii din ficat, adesea cauzate de alți agenți patogeni, se găsesc deseori împreună cu hepatita G. Potrivit statisticilor, acest proces patologic are loc în legătură cu hepatita acută B sau C în aproximativ 37% din cazuri. In 17% din cazuri reprezintă formele cronice ale acestor infecții. Este demn de remarcat faptul că, atunci cand apare ca o monoinfectie, această boală are un prognostic favorabil. Dezvoltarea complicațiilor se datorează de obicei co-infecțiilor.

Un virus aparținând familiei Flaviviridae acționează ca agent cauzator al acestei boli. Materialul său genetic este acidul ribonucleic, care este înconjurat pe exterior de o cochilie. În general, trăsăturile morfologice ale acestui agent patogen sunt similare cu virusul HCV, însă există unele diferențe. Merită menționat faptul că virusul este instabil față de efectele factorilor de mediu. Acesta moare destul de ușor atunci când este expus la temperaturi ridicate și dezinfectanți chimici.

Se crede că în majoritatea covârșitoare a cazurilor, infecția cu această boală este cauzată de contactul persoanei cu sângele unei persoane infectate. Astfel, sunt expuse riscului de infectie, persoanele prin transfuzie a sângelui, medicamente narcotice intravenoase, lucrători medicali, etc. Cu toate acestea, literatura de specialitate descrie cazurile în care hepatita G a fost transmisă în timpul sexului neprotejat, precum și unui copil de la o mamă infectată.

Clasificarea acestei boli cuprinde patru forme, care se remarcă pe baza imaginii clinice însoțitoare. Acestea includ forme asimptomatice, fulminante, anicterice și icterice. Forma asimptomatică nu este însoțită de semne și este adesea detectată întâmplător. Forma fulminantă se caracterizează printr-o creștere rapidă a manifestărilor clinice. Aceasta poate fi fatală din cauza dezvoltării treptate a insuficienței hepatice. Forma anicterică este stabilită dacă pacientul are simptome care indică o intoxicare generală a corpului. Forma icterică implică prezența de colorare galbenă a pielii și a membranelor mucoase.

Merită menționat faptul că în mecanismul de dezvoltare a acestui proces patologic există încă multe aspecte neclare.

Simptomele caracteristice hepatitei G

Din momentul infectării până la apariția primelor simptome, poate dura între nouă zile și trei luni. Cel mai adesea, această boală este asimptomatică. Acest lucru este valabil mai ales pentru varianta cronică. Este de remarcat faptul că monoinfecția cronică adesea nu duce la ciroză hepatică sau alte complicații grave.

O variantă acută a acestei patologii se manifestă printr-un sindrom de intoxicație generală. O persoană bolnavă poate prezenta o creștere a temperaturii corpului până la o valoare de 38 de grade și mai mare. În același timp, există și alte semne de sindrom de intoxicație generală. Ele sunt reprezentate de slăbiciune generală, dureri musculare și articulare, greaț, etc. După un timp, imaginea clinică este completată de durere în hipocondrul drept, un gust amar în gură și mâncărime a pielii. Este important de stiut ca odata cu progresia procesului patologic, simptomele devin din ce în ce mai intense.

Când este prezentă forma icterică, sunt prezente simptome precum colorarea urinei într-o culoare închisă, îngălbenirea pielii și a membranelor mucoase. Forma fulminantă a acestei boli este adesea însoțită de sângerare nazală și gingivală, conștiință și slăbiciune afectată.

Diagnosticul și tratamentul bolii

O astfel de boală este inițial diagnosticată pe baza unei examinări generale a unei persoane bolnave. Din metodele de laborator, testele sanguine generale și biochimice, precum și analizele urinare sunt utilizate fără întârziere. Izolarea agentului patogen se efectuează utilizând diagnosticarea PCR. Reacțiile serologice devin informative mult mai târziu, aproximativ de la a patra lună de infecție.

Hepatita G este tratată cu medicamente antivirale în combinație cu măsuri de dezintoxicare, sorbenți și preparate enzimatice, precum și medicamente coleretice. Pentru întreaga perioadă de tratament, este obligatorie ca pacientului să i se prescrie o dietă specială care păstrează ficatul.

Prevenirea hepatitei G

Pentru prevenirea infecțiilor trebuie examinat cu atenție sângele luat de la donatori, trebuie respectate toate regulile de sterilizare a instrumentelor medicale, trebuie evitată reutilizarea seringilor, etc.