Sarcina și nașterea sunt un proces complex care afectează starea fizică și psihică a unei femei. Nașterea unei noi vieți nu poate decât să influențeze conștiința femeii, sentimentele, starea corpului și emoțiile.

Uneori sarcina provoacă o teamă puternică, cu care este imposibil să coexiste. O femeie este atât de infricosata de naștere încât este chiar gata să facă un avort, doar pentru a nu trece prin acest proces. Vorbim despre tocofobie, care reprezinta teama patologică de a da naștere. Care sunt simptomele sale, originea și dacă există modalități de a ajuta, de a face și a da naștere unui copil, puteți găsi în acest articol.

Oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta frica apare la aproximativ 20% dintre femei. Experiențele privind modul în care se va desfășura sarcina și nașterea, anxietatea și gândurile despre moartea proprie sau infantilă, perturbă într-un fel sau altul aproape toate femeile în timp ce sunt însărcinate. Cu toate acestea, unele persoane reușesc să facă față sentimentelor anxioase, să-și controleze gândurile și, în timp util, să ducă la naștere.

Cine are tocofobie?

Aproape toate femeile se tem să experimenteze o durere severă la naștere, iar această teamă este normală, spun experții. În timpul sarcinii, sentimentele femeii sunt amestecate, pe de o parte, mama însărcinată este foarte fericită că va avea în curând un copil și așteaptă nașterea, pe de altă parte, este îngrijorată de schimbările din corpul ei, de frica de complicații și dureri în timpul nașterii sau gândirea la cum sa fie evitata. În ultimul caz, femeile merg în mod deliberat catre o operație de cezariană. Cu această metodă, puteți deveni cu adevărat o mamă fără a suferi o astfel de durere ca la nașterea naturală. Cu toate acestea, psihologii spun că această metodă de livrare poate avea unele consecințe negative asupra psihicului unei femei și ale unui copil.

Nașterea copilului are loc în mai multe etape, este începutul încercărilor când copilul se va separa de mamă, se va deplasa prin canalul de naștere, va depăși rezistența uterului, fiind procesul de separare de mamă și pregătirea pentru libertate. Potrivit experților, un copil născut în mod natural va avea un set de calități cum ar fi dăruire, activitate, curiozitate, dorință de acțiune. Se crede că nou-născutul le-a simțit deja și le-a aplicat atunci când s-a născut. Copiii născuți prin operație cezariană sunt privați de această experiență. Medicii au decis pentru ei când s-au născut și au făcut totul pentru a se asigura că copilul părăsește pântecele mamei și se află în această lume. Psihologii subliniază că cei nascuti prin cezariana pot avea probleme cu inițiativă, aproape întotdeauna trebuie să fie “împinși”, îndrumați.

Cu toate acestea, astfel de calități de caracter la un copil nu sunt un motiv dacă nașterea naturală este contraindicată pentru femeie.

Cine dezvoltă deseori o teamă patologică de a da naștere?

Un nivel ridicat de tocofobie se observă la femeile care au suferit abuzuri fizice, vor avea un copil pentru prima dată sau care au avut deja experiențe negative legate de sarcină și naștere, de exemplu, o femeie a suferit mai multe avorturi, moartea unui copil, un proces de nastere foarte dureros. În acest caz, cauza dezvoltării tocofobiei este experiența traumelor psihologice. Psihicul feminin este vulnerabi.

Tocofobia poate apărea, de asemenea, pe fundalul unei stări mentale instabile a mamei viitoare. Oamenii de stiinta americani de la Universitatea Hull au descoperit ca femeile care au suferit de stres sau au depresie, au un caracter nevrotic sau au tulburari de personalitate psihologica, se confrunta cu o anxietate puternica in ceea ce priveste purtarea unui copil.

În astfel de cazuri, mama insarcinată are nevoie de un sprijin special de la specialiști precum un obstetrician-ginecolog, un psihoterapeut, astfel încât să poată primi întotdeauna răspunsuri la întrebări, sfaturi, recomandări despre cum să facă față anxietății atunci când devine insuportabilă și sarcina nu mai aduce bucurie.

Care este rezultatul ignorării fricii?

De asemenea, oamenii de stiinta au stabilit faptul ca nu toate femeile care sufera de tocofobie, tind sa renunte la sarcina. Multe dintre ele dau naștere, dar stresul pe care l-au experimentat timp de nouă luni a fost atât de puternic încât, după naștere, apar următoarele manifestări:

 • insomnie;
 • depresie;
 • lipsa instinctului matern;
 • lipsa laptelui matern;
 • dorința de a da copilul cuiva;
 • anxietate crescută;
 • teama de moarte;
 • probleme mentale.

Din aceasta rezultă că frica de sarcină și de naștere, când este excesivă, umbrește toate gândurile femeii despre nașterea viitoare a unui copil, nu permite să doarmă, să trăiască și să mănânce în mod normal. Chiar dacă femeia care suferă de tocofobie dă naștere unui copil, atunci consecințele acestei tulburări emoționale o vor prinde după naștere și, probabil, va avea nevoie de o reabilitare psihologică lungă.

Cum să vă pregătiți pentru naștere?

Cum poate fi ajutată o viitoare mamă când, pe de o parte, este foarte dornică și așteaptă un copil și, pe de altă parte, se teme atât de mult de naștere, încât gândurile îngrijorătoare ocupă întreaga ei conștiință?

Pași pentru a depăși tocofobia și pentru a atenua starea emoțională și fizică a unei femei însărcinate:

 • Trebuie sa cunoașteți și sa înțelegeți procesul de naștere, cum începe, ce se întâmplă în acest proces.
 • Obțineți cât mai multe informații despre nastere de la un specialist.
 • Consiliere de grup pentru femeile gravide, atât pentru cele care se pregătesc pentru naștere pentru prima dată, cât și pentru cele care au deja experiență, sub îndrumarea unui specialist.
 • Nu fii singura. Includeți sprijinul soțului, al părinților, al celor dragi pentru întreaga perioadă de sarcină.
 • Medicul curant trebuie sa va observe constant.
 • Vizitați secția de maternitate.
 • Nu te teme să vorbești despre frica ta.
 • În timpul perioadei de sarcină puteti sa apelati la sprijinul unui psiholog sau psihoterapeut.