Dacă facem un calcul simplu și contabilizăm fiecare moment petrecut făcând nimic, realizăm că pierdem ore bune în care nu sunt productivi, dar nici măcar nu ne relaxăm. Cel mai bun exemplu în acest sens sunt momentele în care ne plângem de milă pentru că avem prea multe de făcut ori că ni s-a întâmplat anumite lucruri care ne forțează să ne schimbă puțin planurile de viitor. Făcând acest lucru, nu doar că amplifici starea deloc plăcută, ci și pierzi timp în care puteai acționa spre rezolvarea problemei respective. Așadar, ne complacem de multe ori, iar problema asta este întâlnită la majoritatea dintre noi, în anumite situații în care timpul trece, avem lucruri de făcut, dar preferăm să le amânăm până în punctul când este prea târziu să le mai facem.

Avem nevoie de relaxare și nu există nicio formulă magică prin care să devenim productivi pe toată perioada zilei fără anumite pauze, luate strategic și petrecute în anumite moduri. Calculele matematice despre orele în care putem fi cât mai productivi și perioadele la care ar trebui să facem pauze sunt mai puțin relevante, deoarece fiecare dintre noi este diferit, iar productivitatea se cântărește altfel. Sunt persoane care dau tot ce au mai bun noaptea, iar altele care nu ar putea face nimic în acea perioadă din zi. Fiecare lucrează în stil propriu și dau randament prin modul lor, faptul că suntem supuși de cele mai multe ori la un program comun nu face nimic altceva decât să scadă productivitatea.

Analizează-te o zi întreagă când ești ocupat, când ai foarte multe task-uri în dreptul cărora trebuie să pui o bifă la sfărșitul zilei, dar și într-o zi dedicată relaxării. Surprinde momentele în care nu faci absolut nimic și încearcă să analizezi dacă aceste momente îți aduc vreun avantaj. Rezultatul va fi simplu, pierzi mult timp făcând nimic și nu realizezi că-l pierzi decât la finalul zilei când nu ai reușit să își atingi obiectivele temporare.